Aktuelt

Er jeg en dårlig badevakt bare fordi jeg ikke kan svømme?

Er jeg en dårlig badevakt bare fordi jeg ikke kan svømme?

Det spurte Rune Bjerga i serien Bjerga hotell. Svaret på dette spørsmålet er nok ja. Men betyr det da at du er en dårlig elektriker kun fordi du har et hull i cv ’en din?
Neppe.

Flere av jobbsøkerne hos oss har hull i cv ‘en sin. Dette fører ofte til at de ikke blir vurdert til aktuelle jobber og innkalt til intervju. Dermed havner flere gode medarbeidere i «nei-bunken».  

Jeg har flere ganger kontaktet bedrifter for å hjelpe noen inn på intervju slik at de kan forklare «hullet» de har og få vist seg frem. Jeg har ikke hørt om noen som har angret på at de ansatte fra utenforskapet enda.
Tvert imot.

Jeg kontaktet et stort interkommunalt selskap som skulle ansette. Håpet var å skaffe et intervju til en av kandidatene våre. Svaret jeg fikk var “nei sånne har vi ikke tid til” «Sånne» kunne like gjerne være meg eller deg, din datter eller min sønn. Eller kanskje en nabo.
Hvem er «sånne»?

Vi har en ung, kjekk mann hos oss som var så uheldig at han fikk klemt hånden sin mellom to steiner. Det så ikke godt ut. Han ble kjørt til SUS og fikk tatt røntgen. Prognosen var ikke bra og han ble kjørt hjem.
Morgenen etter var han tilbake på arbeid, og vi var overrasket over å se han tilbake så tidlig. Hans forklaring var at “den andre hånden min fungerer jo fint”. Denne innstillingen og arbeidsgleden ligger det mye vilje bak.

Det å ha en jobb å gå til er for mange av oss en selvfølge, men ikke for alle. Det er på arbeidsplassene helgens Vikingkamper blir diskutert og den gode latteren kommer frem. Det er ofte i forbindelse med jobb at man kan bygge nye, gode relasjoner. Men hva da med de som står på utsiden. De som ikke har en jobb å gå til hver dag. 
Det å ha en jobb å stå opp til om morgenen betyr så mye mer enn mat på bordet og penger på konto.

Når en møter nye mennesker er ett av de første spørsmåleneen stiller;  “Hva jobber du med?” eller
Hva driver du med?”.  Enkelte prøver å unngå slike spørsmål. Det finnes de som gjør alt de kan for å slippe slike
situasjoner der slike spørsmål kan oppstå. Det er de som ikke en gang får svar på søknadene sine. De som stadig beveger seg lengre bort fra det sosiale liv og fra muligheten til å få seg arbeid. Mulighetene for å bygge nye, gode
relasjoner blir stadig færre for disse menneskene. Tom er en av disse. Han er fremdeles ikke en dårligere elektriker, men han orker ikke sende flere søknader. Orker ikke tanken på flere avvisninger.

Vår jobb er å hjelpe disse med å vinne tilbake et godt selvbilde, oppleve mestring igjen og «fylle ryggsekken» med gode opplevelser. Vi gir deg en medarbeider som ikke bare er en god elektriker, men som også er motivert
og har arbeidsglede. 

Jeg ber deg om et løfte i 2020; neste gang du skal ansette nye medarbeidere, kontakt meg! Det kan hende at vi ikke har akkurat den du leter etter, men da har du i hvertfall spurt.

Ingen kan alt, men alle kan noe!

Carl Fredrik Zwerg
Avelingsleder/veileder
Tel 92868633 carl.fredrik@allservice.no